Wat is sous vide koken
Sous vide koken is een techniek waarbij vacuümverpakt voedsel op een constante, relatief lage en exact gecontroleerde temperatuur voor lange tijd in een waterbad wordt gegaard. De constante (lage) temperatuur zorgt voor een gelijkmatig gegaard product. Bij sous vide koken wordt het product gegaard door middel van de warmte die wordt overgebracht door het water met behulp van een sous vide stick. Een sous-vide stick is een thermometer, waterpomp en verwarmingselement, gecombineerd in een compact apparaat dat je in een waterbad steekt en instelt op de gewenste temperatuur. Doordat je de temperatuur heel precies kunt instellen, gaart het eten precies zoals je zelf wilt.
Hierdoor kunnen de eiwitten in het product niet verder omgezet worden en gaart het product dus niet verder door en wordt het lekker mals. Eenmaal op de gewenste kerntemperatuur blijft het ook op deze temperatuur. Dus wanneer je vlees een aantal uur sous vide gegaard is volgens recept, kan je hem gemakkelijk nog een uur laten liggen in het waterbad en dan pas uit de zak halen. Als finishing touch kun jij bijvoorbeeld jouw biefstuk nog afgrillen op de BBQ voor het perfecte resultaat. Sous vide en barbecueën gaat om die reden prima samen!
Grootste voordelen:
- Perfect resultaat
Doordat het voedsel bereid wordt op een constante temperatuur kun je dit compleet naar wens afstellen. Zo bereik je gemakkelijk iedere keer een perfect resultaat. - Gelijkmatige garing
Het voedsel wat je sous vide bereid, heeft een gelijkmatige garing. Bij enkel bakken of grillen zal de kern altijd een andere textuur hebben dan de buitenrand. Dit is bij sous vide niet het geval. - Behoud van smaken
Doordat het voedsel niet in direct contact komt met het kookvocht, blijven smaken behouden en zullen sappen niet wegsijpelen. Dit zorgt ervoor dat de smaak vol en geconcentreerd blijft. - Behoud van vitaminen en mineralen
Doordat het voedsel vacuüm verpakt is blijven de vitaminen en voedingsstoffen perfect behouden. Dit zorgt er ook nog eens voor dat sous vide bereiding gezonder is. - Makkelijke bereidingsvorm
Doordat je werkt met exacte instellingen, is sous vide koken makkelijk. Natuurlijk kun je het zo culinair maken als dat je wil. Maar een sous vide op zichzelf is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.
Wat heb je minimaal nodig om Sous vide te kunnen koken:
- waterbak
Daarnaast zijn de volgende accessoires ook handig
- thermische isolatieballetjes om verdamping van het water tegen gaan
- een sous-vide rekje hierdoor blijven de gevacumeerde producten onder water
- magneten zodat de zakken niet gaan drijven