Rookhout

Rookhout

Rook is de smaak die niet kan worden nagebootst of worden nagemaakt. Het voegt een heerlijke complexiteit toe en maakt een maaltijd het onthouden waard.

 

Hoe minder, hoe beter

Het is belangrijk om tijdens het roken altijd te onthouden dat meer niet altijd beter is. Het is zeker niet nodig om je kamado of barbecue helemaal te vullen met blokken rookhout. Dit kan je gerechten een bittere en scherpe smaak geven, wat niet altijd heel aangenaam is. Vaak zijn een paar blokjes al genoeg om je gerechten een lekkere smokey smaak te geven.

 

Smaken verschillen

Iedereen heeft natuurlijk een persoonlijke voorkeur als het gaat om smaak. Sommige mensen vinden het heel lekker om hun gerechten een krachtige en sterke rooksmaak mee te geven, terwijl andere een hele lichte rooksmaak voldoende vinden. Dit is iets wat je natuurlijk zelf moet ontdekken. Wij adviseren daarom altijd om met wat minder te beginnen en indien nodig wat extra toe te voegen.

 

Om te beginnen

Mocht je het rookhout in de vorm van chunks willen proberen dan hebben we een simpele vuistregel voor je om te beginnen: 1 stuk voor gevogelte en vis, 2-4 stukken voor grote stukken vlees (zoals ribben, borststuk). voeg naar eigen smaak meer toe.

 

Verschillende smaken

Smaak is natuurlijk heel persoonlijk. En over rook smaak valt niet te twisten. We delen wel graag onderstaande “guideline” welke soorten rookhout bij welke type vlees en gerechten past

  •  Alder: elzenhout geeft een nootachtige rooksmaak aan je gerechten met een tintje vanille. Ideaal te gebruiken bij vis en lichtere vleessoorten, zoals varken.
  • Apple: appel rookhout geeft een milde zoet bite aan je gerechten. Deze smaak is uitermate geschikt voor varken, maar gaat ook goed met wild, rund en gevogelte.
  • Beech: beuken rookhout geeft een milde tot stevige rooksmaak aan je gerechten die perfect past bij varken, kip en vis. Sinds oudsher is dit het bekendste rookhout.
  • Cedar: cedar zorg voor een krachtige maar zoete aroma. Ideaal te gebruiken met verschillende soorten vis.
  • Cherry: kersen rookhout geeft een zoete en fruitige smaak aan je gerechten. Deze smaak is goed te combineren met wild, rund, gevogelte, varken maar ook met groenten. Kersen rookhout is dus een echte allrounder.
  • Citroen: rookhout citroen geeft je gerechten een wat zoetere fruitige smaak. De smaak citroen is ideaal te gebruiken bij vis, varkensvlees of gevogelte.
  • Cognac: dit rookhout bestaat uit originele eikenhouten cognacvaten. De smaak cognac geeft je gerechten een lekkere rooksmaak. Ideaal te gebruiken met rood vlees en wild.
  • Hickory: rookhout van een notenboom zorg voor een zoete aromatische en stevige rooksmaak aan je gerechten. De smaak Hickory past perfect bij varken, maar is ook erg lekker bij rund en wild.
  • Maple: esdoorn rookhout geeft je gerechten een milde en lichtzoete rooksmaak. Deze smaak is perfect te combineren met gevogelte en ham.
  • Mesquite: rookhout mesquite geeft je gerechten een krachtige, kruidige en aardse smaak. Deze smaak is goed te combineren met rundvlees, varken of gevogelte.
  • Oak: eiken rookhout zorgt net als beuken rookhout voor een milde tot stevige rooksmaak en is daarom goed te gebruiken bij rood vlees, varken, wild en vis.
  • Pecan: Rookhout pecan geeft een lekkere zoete en milde smaak aan je gerechten. De smaak pecan is goed te gebruiken voor varkensvlees, rundvlees, maar ook kip.
  • Rum: Rookhout rum gemaakt van authentiek eikenhouten, originele rum vaten. De smaak rum geeft je gerechten een wat zoetere rooksmaak die niet te vergelijken is. Ideaal te gebruiken bij rundvlees.
  • Sinaasappel: rookhout sinaasappel geeft je gerechten een wat zoetere fruitige smaak. De smaak sinaasappel gaat perfect samen met rundvlees, gevogelte of varkensvlees.
  • Walnoot: rookhout walnoot geeft een krachtige rooksmaak aan je gerechten. Dit rookhout is perfect te gebruiken met rood vlees en wild. Deze smaak kan ook goed gecombineerd worden met andere smaken voor een iets milder effect.
  • Whisky: rookhout whisky, gemaakt van authentieke eikenhouten whisky vaten, deze chunks geven een hele intense en diepe aroma aan je gerechten. Deze smaak is erg lekker bij het roken van rundvlees, wild en vis.
  • Wine: rookhout wijn, van authentieke eikenhouten wijnvaten gemaakt, loop de jaren laat de rode wijn een heerlijke aroma achter. En geeft een heerlijke wijn aroma af aan je gerechten. Deze smaak past perfect bij gerechten met rundvlees en varken.
  • Olive: olijfhout geeft een wat kruidigere rooksmaak aan je gerechten. Deze smaak komt in de buurt van mesquite, maar is net wat milder. Dit rookhout is perfect te combineren met vis, kip gevogelte, en varken.
Rookhout
Lees meer
(0)
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »