Menu
EUR

Houtskool

Houtskool is de perfecte brandstof voor keramische barbecues. Houtskool brandt heter dan briketten en door de grote brokken komt er voldoende zuurstof tussen.

25 Producten
Toon:
Toon 25 - 25 van 25
Pitmaster Hornbeam 4kg
Pitmaster
Hornbeam 4kg
De Pitmaster Hornbeam is een houtskool wat gemaakt is uit de boomsoort haagbeuk....
9,95 8,22
 
Toon 25 - 25 van 25
Houtskool

ProBBQshop uit Velp heeft een sterke voorkeur voor hout en houtskool uit een duurzaam beheerd bos. Bij voorkeur is het houtskool voorzien van een FSC-keurmerk en worden harde houtsoorten, zoals eik, esdoorn of hickory gebruikt. Het produceren van houtskool wordt gedaan middels een proces dat pyrolyse heet. We vertellen hier graag meer over.

Hoe wordt houtskool gemaakt?

Bij pyrolyse wordt hout in afwezigheid van zuurstof verhit tot een poreus, koolstofrijk materiaal. Het hout wordt dan in een stenen oven gestapeld en zo goed als mogelijk luchtdicht afgesloten om de hoeveelheid beschikbare zuurstof te beperken. De stenen oven wordt aangestoken en de temperatuur binnenin wordt geleidelijk opgevoerd tot 800 à 1000°C. Naarmate de temperatuur stijgt, beginnen de vluchtige organische verbindingen in het hout af te breken en komen er gassen vrij, die worden verbrand. Na enkele uren daalt de temperatuur in de oven en is het proces van houtskoolproductie voltooid. We vinden dit een saaie manier van een groot fik steken zonder zuurstof en vlammen maar het levert voor ons een mooie brandstof op. Het eindproduct is dus een mooi zwart, poreus materiaal dat voornamelijk uit koolstof en as bestaat. De koolstof levert de energie die houtskool nuttig maakt als brandstof. Terwijl het as mineralen bevat die kunnen bijdragen aan de smaak van het gerecht dat wordt gekookt. De productie van houtskool kan op kleine schaal gebeuren voor persoonlijk gebruik of op grote schaal voor commerciële doeleinden. Ongeacht de schaal blijft het productieproces van houtskool relatief ongewijzigd en wordt het al duizenden jaren gebruikt.

De geschiedenis van buiten koken met houtskool

De geschiedenis van buiten koken op houtskool gaat duizenden jaren terug tot de eerste beschavingen in de wereld. Dit waren de eerste pro BBQ’ers. Pro BBQ’ers gebruiken al eeuwenlang houtskool om te koken, omdat het een stabiele en consistente warmtebron biedt voor het grillen en braden van vlees. Het koken boven open vuur met houtskool werd in veel culturen wijdverbreid en is nog steeds een sociale gebeurtenis die mensen samenbrengt. Barbecueën op houtskool zoals we dat nu kennen werd populair in Nederland in het begin van de 20e eeuw. Vooral met en na de uitvinding van de moderne achtertuin grill. Naarmate grillen populairder werd nam ook de ontwikkeling van houtskoolbriketten toe. De briketten werden in 1920 geïntroduceerd om de hitte te regelen makkelijker te maken en het kookproces beter te beheren. De opkomst van buiten koken en grillen als tijdverdrijf in de 20e eeuw heeft het gebruik van houtskool verder gepopulariseerd. Uiteraard blijft het houtskool en de juiste briketten een populaire keuze voor buiten koken vandaag de dag vanwege zijn smaak en veelzijdigheid.

 

Waarom is houtskool de beste brandstof voor je barbecue?

Zeker als je een kamado barbecue gebruikt, zoals bijvoorbeeld de Kamado Joe, is het van belang dat je voor goede kwaliteit houtskool kiest. Het gebruik van briketten is niet nodig op de keramische barbecues, maar is wel geschikt als brandstof voor de normale barbecue of Dutch Oven. Let wel op dat je uitsluitend duurzame briketten gebruikt van uitsluitend natuurlijke producten. Goedkope en kwalitatief mindere goede briketten worden geproduceerd van houtskool restjes en samengeperst met andere grondstoffen en bindmiddelen. Hierdoor kan je de temperatuur van de barbecue niet goed regelen en geeft bovendien een vieze geur en smaak aan het gerecht af. Daar tegenover geeft een goede kwaliteit houtskool of een natuurlijke briket nauwelijks rooksmaak af waardoor jouw vlees blijft smaken zoals het hoort. Zoals je ziet hebben we diverse typen houtskool, welke het beste bij jou past kan je achterhalen we door samen te kijken naar het te bereiden gerecht en uiteraard door meerdere soorten te proberen. Natuurlijk zijn we hier voor jou, als gespecialiseerde BBQ-winkel om je te adviseren welk houtskool het beste past bij jouw barbecue, kamado en gerecht.

Kies de houtskool die bij jou past

Laat je door ons adviseren welk houtskool je kan gebruiken als je een nieuwe BBQ gaat kopen of een nieuw recept gaat proberen. Op deze manier verzeker jezelf van goed houtskool die past bij het type barbecue het gerecht. Door een bestelling te plaatsen in onze webwinkel ontvang je binnen korte tijd jouw bestelling en kan je je favoriete stuk vlees gaan grillen. Heb je vragen over de verschillende soorten houtskool? Schroom niet en neem contact met ons op!

Merken
  • Bekijk meer
Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €95,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »